Attention

Retrouvez toutes les dispositions de la Ville de Binche dans la crise de la Covid-19

Nieuwsafbeelding - klik om de volledige afbeelding te bekijken

Pre-carnaval festiviteitenen

De pre-carnavalsfestiviteiten beginnen op de zondag, zes weken voor de Vette Dagen. Eerst en vooral zijn er de drumstel repetitie, daarna de soumonces met slagwerk en dan de soumonces in muziek. Die vinden elke tweede zondag plaats zodat alle gezelschappen niet op dezelfde dag repeteren.

Tijdens de drumstelrepetitie horen de gezelschappen hun drumstel in hun eigen lokaal aan, om vervolgens uit te lopen op het ritme van de tamboers en de grote trom.

Tijdens de soumonces met slagwerk ontmoeten de gezelschappen elkaar in een café buiten het stadscentrum en lopen dan het centrum met tamboers en de grote trom in. De toekomstige “Gilles” dragen dan hun klompen en hun apertintaille (een gordel met belletjes). Ze dansen en bewegen de ramon heen en weer.

Voor de soumonces in muziek haalt een koperorkest het slachtwerk in, en de deelnemers dragen een kostuum van de Vette Zondag, die ze op een vorige Carnaval hebben gedragen. 

Gelijktijdig met deze festiviteiten worden galabals op zaterdagavond door verschillende Jeugden of door de Vette Maandag Associatie georganiseerd: het kinderbal, het bal van de socialistische

Jeugd, het bal van de liberale Jeugd, het bal van de katholieke Jeugd. Deze ballen worden door orkesten geanimeerd en de deelnemers zijn meestal vermomd.

De maandag voor de Vette Zondag vindt de nacht van de “Trouilles de Nouilles” plaats: vermomde en gemaskeerde groepen kiezen om 20:00 uur een niet-vermomde – en bij voorkeur gekende – mens als mikpunt in een café of in een straat van het stadscentrum om grapjes mee te maken.

Document acties