Nieuwsafbeelding - klik om de volledige afbeelding te bekijken

Pre-carnaval festiviteiten

De pre-carnavalsfestiviteiten beginnen op zondag, zes weken voor de Vette Dagen. Eerst en vooral zijn er de trommelrepetities, daarna de soumonces met trommels en dan de soumonces met muziek. Deze vinden elke tweede zondag plaats zodat alle gezelschappen niet op dezelfde dag op pad zijn.

Tijdens de repetities met de trommels oefenen de gezelschappen met hun trommels in hun eigen lokaal, om gaan dan naar buiten op het ritme van de tamboers en de grote trom.

Tijdens de soumonces met trommels ontmoeten de gezelschappen elkaar in een café buiten het stadscentrum en lopen dan door het centrum met tamboers en de grote trom. De toekomstige “Gilles” trekken dan hun klompen aan en dragen hun apertintaille (een riem met belletjes). Ze dansen terwijl ze met de ramon zwaaien.

Voor de soumonces met muziek speelt een fanfare mee en dragen de deelnemers een kostuum van Vette Zondag, dat tijdens vorige carnavals werd gedragen. 

Gelijktijdig met deze festiviteiten worden op zaterdagavond galabals georganiseerd door de verschillende jeugdgroepen of door de Vette Maandag Associatie: het kinderbal, het bal van de socialistische jeugd, het bal van de liberale jeugd, het bal van de katholieke jeugd. Deze bals worden geanimeerd door orkesten en mensen komen vaak vermomd.

Op de maandag voor Vette Zondag is er de nacht van de "Trouilles de Nouilles", wanneer rond 20.00 uur groepen in kostuum en vooral met maskers naar een café of een straat in het centrum gaan om een persoon te zoeken die niet vermomd is - en die bij voorkeur bekend is - om hem of haar te intrigeren met grappen.

Document acties