Attention

Retrouvez toutes les dispositions de la Ville de Binche dans la crise de la Covid-19

Nieuwsafbeelding - klik om de volledige afbeelding te bekijken

De vrouw van de Gille

De inwoners van Binche worden opgevoed met de folklore van het Carnaval, die alomtegenwoordig is. Daarom wijden de deelnemers zich toe aan dit Carnaval, wat vanzelfsprekend en natuurlijk lijkt voor de voornaamste gekostumeerde medespelers, maar dat is het ook voor de muzikanten en de vrouwen van de Gilles.


De vrouw van de Gille, die achter zijn schaduw blijft, is nochtans de essentiële partner van de Gille in de privé en de publieke sfeer. Een paar maanden voor het feest houdt ze zich bezig met het maken van het kostuum en de voorbereiding van de soumonces (pre-carnaval festiviteiten) en van het Carnaval zelfs. Ze is noch toeschouwer, noch medespeler, ze speelt haar meest zichtbare rol (en zonder twijfel haar meest ondankbare rol in de ogen van het naïeve publiek) als het spektakel zich afspeelt. Als het spektakel voor de Gille en de toeschouwer in privé eindigt, is de terugkeer geen rustpauze voor de vrouw want ze moet de maaltijd bereiden, het kostuum in goede staat brengen, de kinderen schminken, afwassen, ... 

Tenslotte, is de opvoeding van de kinderen voor de vrouwen in de samenleving van Binche de belangrijkste rol.

 
Haar taak is cruciaal omdat ze de tradities en de folklore van Binche aan de kinderen doorgeeft. Ze draagt hen het ritme van de dans bij, het verboden en toegelaten gedrag, de ceremonie van het kleden, en vooral de liefde voor de tradities en het ritueel van het Carnaval. Haar doel is waarschijnlijk de natuurlijke en onvoorwaardelijke deelname van de kinderen aan het Carnaval.

 (volgens een tekst van Christel Deliège)

Document acties