Attention

Retrouvez toutes les dispositions de la Ville de Binche dans la crise de la Covid-19

Nieuwsafbeelding - klik om de volledige afbeelding te bekijken

Geschiedenis

Het Carnaval van Binche is één van de oudste en meer typische Waalse carnavals. Dit Carnaval is wereldberoemd en fascineert het publiek van over de hele wereld. Deze reputatie komt van de originaliteit en de authenticiteit van de gewoontes van Binche, want het Carnaval volgt de traditionele datums van de Vette Dagen. Ook wordt het feest door de families en Carnavalsgezelschappen vanaf de herfst traditioneel voorbereid. (Vertaling van de originele tekst: Michel Revelard, Le Carnaval de Binche).

 

De oorsprong van het Carnaval de Binche is moeilijk met objectiviteit en zekerheid te achterhalen. De geschiedkundigen en de folkloristen, die het Carnaval al lang bestuderen, blijven onzeker wegens het gebrek aan elementen over “Gilles” die van voor het einde van de XVIIIe eeuw komen, en wegens de slechte kwaliteit van de oudere materiële bewijzen.

Het feit dat de werkelijkheid waarschijnlijk door talrijke legendes vervangen is, Maakt het nog ingewikkelder. Die legendes houden verband met een mythisch of historisch figuur, en ze laten de geschiedenis mooier of fantastischer lijken. Maar de werkelijke oorsprong blijft geheimzinnig… (vertaald uit een tekst van Christel Deliège).

 

De meest verspreide legende is die van de Gille die afstammeling van de Inca’s is. Die legende is in de XIXe eeuw door de journalist Adolphe Delmée verzonnen. De gekostumeerde Inca’s zouden in 1549 tijdens de door Marie de Hongrie georganiseerde feesten verschenen zijn, voor de verwelkoming van haar broer Charles Quint en haar neef Philippe II. De inwoners van Binche zouden daarvan de gekleurde en exotische kostuums hebben gehouden en deze optocht in de stad hebben voortgezet. Die veronderstelling en haar flatterende historische invalshoek verleidde en verleidt nog de deelnemers van het Carnaval van Binche. (vertaald uit een tekst van Samuel Glotz, Le Carnaval de Binche)

Gallery

Document acties