Attention

Retrouvez toutes les dispositions de la Ville de Binche dans la crise de la Covid-19

Nieuwsafbeelding - klik om de volledige afbeelding te bekijken

De gille

Ongeveer duizend Gilles gaan op Vette Dinsdag in Binche uit. Ze mogen op geen andere dag het kostuum dragen en ze mogen evenmin de stad verlaten. Daar bestaat trouwens een speciale uitdrukking voor: “De Gilles van Binche verplaatsen zich nooit”.

Het kostuum wordt alleen voor de mannen van de gezinnen van Binche, of die tenminste 5 jaar lang in Binche wonen, voorbehouden. De deelname aan het Carnaval van Binche wordt door strenge regels beheerst. De Associatie voor de Verdediging van Folklore wordt trouwens opgericht om de Binche tradities te bevorderen en te beschermen.

Het kostuum van de Gille bestaat uit een blouse en een jutebroek, versiert met 150 tekeningen (sterren, leeuwen en kronen) in zwart, geel en rood vilt. Als de Gille aangekleed wordt, wordt de blouse met stro gevuld. Hij draagt een gordel uit rode en gele wol, met kleine koperen belletjes, die “apertintaille” genoemd wordt. Hij draagt ook op zijn nek een kraagje met gefronst linten, kantwerk of gouden franjes.

Op het hoofd bedekken een barrette (witte katoenen muts) en een nekzakdoek (katoenen stuk onder de nek geplaatst en op het hoofd opgehangen om de barrette vast te maken) het hele haar. Tijdens de Vette Dinsdag optocht draagt de Gille een aanzienlijke tooi met struisvogelpluimen. De Gille bezit het kostuum en de tooi niet. Hij huurt die van de louageur die gespecialiseerd is in de fabricatie en de verhuur van de tooi en het kostuum. Er zijn er drie in Binche, en ze behoren tot hetzelfde familie. Ook draagt De Gille houten klompen.

Op ochtend van Vette Dinsdag draagt de Gille zijn beroemde masker om naar het Stadhuis te gaan. Het masker wordt in atelier Pourbaix gemaakt, het is gemaakt van was, en wordt met een groen bril, een snor, een baardje en een bakkebaard versierd. De stad Binche heeft in 1985 het model gedeponeerd bij het Europees Bureau voor Brevetten om het alleenverkooprecht te hebben: men kan het masker dus alleen in Binche dragen en hij kan alleen aan de Gilles verkocht worden via hun gezelschappen.

Op dinsdagmorgen en tijdens de soumonces met slagwerk draagt de Gille een ramon. De ramon was vroeger een eenvoudige bezem, maar hij wordt nu gemaakt met droge wilgstokjes die met rotan aan elkaar gebonden worden. De Gille houdt ritme met de ramon of de mand (die hij op de namiddag draagt).

Document acties