Nieuwsafbeelding - klik om de volledige afbeelding te bekijken

Geschiedenis

Binche is de thuishaven van een van de oudste en meest karakteristieke carnavalsgebruiken van Wallonië... De reputatie ervan heeft zich tot ver buiten onze grenzen verspreid en fascineert het publiek in de hele wereld. Deze reputatie wordt gerechtvaardigd door de originaliteit en de authenticiteit van de gebruiken van Binche, die trouw zijn gebleven aan de traditionele data van de "jours gras" (vette dagen) en aan de bijna onveranderlijke volgorde van de voorbereiding van het feest binnen de families en de carnavalsverenigingen vanaf de herfst. (Michel Revelard, Le Carnaval de Binche).

De oorsprong van het Carnaval van Binche lijkt moeilijk met objectiviteit en zekerheid te achterhalen. Historici en folkloristen die zich al meer dan een halve eeuw met de analyse ervan bezighouden, zijn nog steeds voorzichtig in hun werk, wegens het ontbreken van elementen die verder teruggaan dan het einde van de 18de eeuw en waarin duidelijk sprake is van "Gilles", en wegens de slechte kwaliteit van de oude materiële bewijzen.

Om de zaak nog ingewikkelder te maken hebben vele legenden, soms verbonden met een mythisch of historisch personage, ongetwijfeld de werkelijkheid overschaduwd onder meer glorieuze, romantische of fantastische verschijningen, maar de echte oorsprong blijft vrij mysterieus... (Christel Deliège).

De meest bekende legende is die van de nakomeling van de Inca's, die in de 19de eeuw door de journalist Adolphe Delmée werd verzonnen. Deze Inca's verschenen in klederdracht tijdens de feestelijkheden die Maria van Hongarije in 1549 organiseerde om haar broer, Karel V, en haar neef, Filips II, te verwelkomen. De mensen van Binche bejubelden hun kleurrijke en exotische kostuums en hielden deze optocht in de stad in stand. Deze vergezochte hypothese heeft de acteurs van het Carnaval van Binche verleid en verleidt hen nog steeds, omdat zij hun een nogal vleiend historisch karakter geeft. (Samuel Glotz, Le Carnaval de Binche).

Gallery

Document acties