Nieuwsafbeelding - klik om de volledige afbeelding te bekijken

Vette dinsdag

Vette Dinsdag begint met het "aankleden", een intiem familiemoment, waarbij de Gille zijn traditionele kostuum aantrekt.

Bij het ochtendgloren, uitgerust met zijn ramon voor de dans, verlaat de eerste Gille zijn huis, begeleid door een tamboer en soms een trommelaar. Vergezeld van vrienden en familieleden zal hij het "verzamelen" van de andere Gilles van zijn vereniging voor elk afgebakend district uitvoeren. Heel vaak wordt de aankomst bij het huis van elke Gille, tot het aanbreken van de dag, onderbroken door de ochtend aubade, een deuntje dat op de fluit wordt gespeeld, maar tegenwoordig ook op de klarinet.

Rond 7 uur 's morgens zijn de gezelschappen weer bij elkaar en gaan dan lunchen met oesters en champagne.

Vanaf 8.30 uur en gedurende de hele ochtend voegen de Gilles, de Boeren en fantasiegezelschappen (Harlekijnen en Pierrots) zich bij op de Grote Markt. Gilles en Boeren dragen dan hun wassen maskers. Zij worden op het stadhuis verwelkomd door het gemeentebestuur voor de uitreiking van de medailles aan de jubilarissen.

Rond het middaguur keren alle deelnemers terug naar hun huis voor de lunch.

Om 15.00 uur vertrekt de stoet vanaf het kruispunt van Battignies. Hij kruist de Avenue Charles Deliège om de Grote Markt te bereiken en vormt een cirkel. Het is tijdens deze stoet dat de deelnemers hun sinaasappelen offeren en de gilles hun hoeden van struisvogelveren dragen. De gezelschappen worden dan begeleid door trommels en "muziek".

Om ongeveer 20.00 uur begint de avondstoet, die dezelfde route volgt als 's middags, bij het licht van de Bengaalse vuren. De manden zijn leeg en de Gilles hebben hun hoeden afgezet.

Rond 21.30 uur wordt de Grote Markt in lichterlaaie gezet tijdens een groot vuurwerk dat de carnaval afsluit met een "Plus Oultre" (de lijfspreuk van Karel V, wat altijd verder betekent) dat als slot verlicht wordt. De gezelschappen dansen de hele nacht door, op het geluid van trommels, maar de laatste deelnemers moeten voor het aanbreken van de dag terug zijn.

Document acties