Nieuwsafbeelding - klik om de volledige afbeelding te bekijken

De Zeeman

De editie 2018 van het carnaval markeert de grote terugkeer van de Zeemannen onder de fantasiegezelschappen, de verenigingen die aan het carnaval deelnemen in een ander kostuum dan de Gille.

De figuur van de Zeeman verscheen voor het eerst op het Carnaval van Binche in 1877, wat samenvalt met de datum van compositie van het "Air des Marins", dat nog steeds deel uitmaakt van het repertoire van traditionele deuntjes van het Carnaval van Binche. Destijds trokken deelnemers uit Leval en Mont-Sainte-Aldegonde het matrozenuniform aan, aangemoedigd door de premies die door het gemeentebestuur werden toegekend.

In 1910 nam de Patronaatvereniging van Binche de fakkel over, maar tot 1920 was er geen spoor meer van het personage te bekennen. 

Dat jaar, na een jaar zonder festiviteiten als gevolg van de wreedheden van de Grote Oorlog, besloten vijf vrolijke mannen - Louis Drugmand, Gustave Boulanger, Alfred Boudart (bekend als El Piquet), Maximilien Pourbaix en Georges Lerouge - om verkleed als zeelui op carnaval uit te gaan. Er werd een vereniging opgericht in het café Nunu, op de hoek van de Place du Pont-Martine en de Rue Saint-Aumône, in het etablissement dat nu door Peppi wordt gerund.

In 1922 bereikten de Zeemannen een recordaantal van 160 deelnemers. Ze zaten vol enthousiasme en ideeën. In de jaren dertig veranderde de vereniging elk jaar van klederdrachtkleur: wit, blauw-roze en in 1939 waren er zelfs 65 in het roze gekleed!

Na de Tweede Wereldoorlog werd Les Marins de Chez Nunu Les Marins de chez l'Coegne omdat het café "Nunu" verdwenen was.

Op 24 februari 1951 verleende Z.K.H. Prins Boudewijn, op verzoek van burgemeester Charles Deliège, hun de titel van koninklijke vereniging.

In de naoorlogse periode waren de jaren soms moeilijker voor de vereniging, die niettemin regelmatig op stap ging. Helaas kapseisde het schip in 1986. In Binche, echter, wordt de vlag nooit gestreken...

Op 14 mei 2011 viert de Pont Martine feest. Burgemeester Laurent Devin huldigt het nieuwe plein in de wijk in en onthult aan het publiek een bronzen standbeeld ter ere van de Zeemannen, het werk van de plaatselijke kunstenaar Christophe Pourbaix. Het idee van een mogelijke terugkeer van het personage was ongetwijfeld geboren en de vasthoudendheid van enkele enthousiastelingen maakte het mogelijk dat de Zeemannen tijdens het carnaval van 2018 weer met een twintigtal schepen de zee op konden!

De leiding van het gezelschap is toevertrouwd aan Jean-Michel Campanella, zoon van Peppi, die op 83-jarige leeftijd nog steeds eigenaar is van de "Chez Monique et Peppi", gelegen in Pont-Martine.
Hij wordt aan het roer bijgestaan door Gregg Devos, secretaris van de nieuwe heropgerichte vereniging. De heer Bertrand Seynaeve is benoemd tot trommelaar, terwijl de kopersectie zal worden geleid door Geoffrey Bailly.

Op de ochtend van Vette Dinsdag danst de Zeeman met een zwart wolfsmasker op het geluid van de viola met een houten anker dat versierd is met een takje mimosa, terwijl hij 's middags zijn sinaasappelen draagt in een metalen mand die bekleed is met wit satijn. Het gezelschap bestaat uit volwassenen en kinderen, waarbij meisjes tot de leeftijd van twaalf jaar worden toegelaten.

Document acties