Nieuwsafbeelding - klik om de volledige afbeelding te bekijken

De Gille

In Binche gaan bijna duizend Gilles uit op Vette Dinsdag. Het is hen verboden het kostuum buiten deze dag te dragen. Net zoals het hen verboden is om buiten de stad te reizen. Vandaar de uitdrukking "De Gilles van Binche gaan nooit ergens heen".

Het kostuum wordt alleen gedragen door mannen uit families uit Binche of die ten minste vijf jaar in Binche hebben gewoond. Deelname aan het Carnaval van Binche is aan strikte regels gebonden. De Vereniging voor de verdediging van de folklore werd opgericht om de traditie van Binche te bevorderen en te beschermen.

Het kostuum van de Gille bestaat uit een juten blouse en een broek versierd met 150 motieven (sterren, leeuwen en kronen) in zwart, geel en rood vilt. Wanneer de Gille gekleed is, wordt de blouse aan de voor- en achterkant "opgevuld" met stro, versierd met een bel. Om zijn middel draagt hij een op doek bevestigde rood-gele wollen gordel, "apertintaille" genaamd en gemaakt van koperen belletjes. Een kraag (of pelerine), gemaakt van geplooide linten, kant of gouden franjes, wordt over de bulten heen om de hals geknoopt.

Op het hoofd wordt het haar bedekt met een "baret" (een wit katoenen kapje) en een halsdoek (een gevouwen vierkant van katoen dat onder de hals wordt gelegd en op het hoofd wordt gebonden om de baret op zijn plaats te houden). Tijdens de stoet in de namiddag van Vette Dinsdag draagt de Gille een majestueuze hoed met struisvogelveren. De Gille is niet de eigenaar van het kostuum of de hoed. Hij huurt ze bij de "louageur", die gespecialiseerd is in het maken en verhuren van de hoed en het kostuum. In Binche zijn er drie van hen, allemaal van dezelfde familie. De Gille draagt houten klompen aan zijn voeten.

Op de ochtend van Vette Dinsdag draagt de Gille zijn beroemde masker om naar het stadhuis te gaan. Dit masker is vervaardigd in het atelier van Pourbaix. Het is gemaakt van wasdoek en versierd met een groene bril, een snor, een sikje en bakkebaarden. In 1985 laat de stad Binche het model bij het Europees Octrooibureau registreren om er de exclusieve rechten op te verkrijgen: het mag dus alleen in Binche worden gedragen en via hun onderneming aan Gilles worden verkocht.

Op dinsdagmorgen en tijdens de soumonces met trommels, houdt de Gille een ramon in zijn hand. De ramon, vroeger een eenvoudige bezem, bestaat uit een bundel gedroogde wilgenstokken, bijeengehouden door rotanbanden. Het is met de ramon of met de mand (die wordt vastgehouden gedurende de namiddag van Vette Dinsdag) dat de Gille het ritme bepaalt.

Document acties